Više od 70 godina Grundiga – a naše vreme tek dolazi!

 • Heinzelmann

 • 5050W/3 D

OD 1945. DO 1954. GODINE

Grundig je započeo kao tradicionalna nemačka kompanija, osnovana 1945. godine, koja je postala poznata zahvaljujući Grundig radio aparatu.

Nakon Drugog svetskog rata Nemačka je bila u ruševinama, a ista je sudbina zatekla i većinu radio aparata. Nova proizvodnja je bila pod strogim nadzorom Saveznika. Prodavac radio aparata Max Grundig odlučio je da iskoristi priliku i  proizveo je aparat nazvan „Heinzelmann“, Grundig radio bez elektronskih cevi, koji se službeno nije smatrao radio aparatom.

Heinzelmann je bio veliki hit i Grundig je uskoro uspeo da otvori fabriku. Uskoro nakon toga proizveden je prvi Grundig televizor koji je bio spreman za prvi nemački televizijski kanal pokrenut 1952. godine. Te  iste godine Grundig je predstavio prvi prenosni magnetofon.

Do sredine 1950-ih Grundig je postao najveći proizvođač radio aparata u Evropi, sa postrojenjima u Nürnbergu, Frankfurtu i Karlsruheu.

 • 7080 W/3 D

 • UKW-Concert-Boy 58

OD 1955. DO 1964. GODINE

Tokom sledeće decenije prenosni Grundig radio tranzistori, prenosni magnetofoni, diktafoni i uređaji za reprodukovanje muzike sa stereo zvukom postaju novi i uzbudljivi Grundig proizvodi, vodeći u području potrošačke elektronike.

Grundig je 1957. godine stekao većinski udeo u kompaniji za proizvodnju pisaćih mašina Triumph i Adler. To je dovelo do stvaranja najvećih fabrika magnetofona na svetu u Bayreuthu. Grundig je 1960. godine po prvi put proširio svoju proizvodnju izvan Nemačke, uspostavivši fabriku magnetofona u Belfastu, gradu u Severnoj Irskoj. Još jedna nova Grundig fabrika magnetofona otvorena je u delu Nürnberga pod nazivom Langwasser 1962. godine.

Godine 1960. pokrenuti su novi TV kanali. Kao odgovor na to Grundig je odlučio unaprediti televizore sa mogućnostima VHF prijema te je predstavio prvi bežični daljinski upravljač sa ultrazvukom.

U Hi-Fi području Grundig je predstavio modularni sistem sa odvojenim komponentama (radio, stereo pojačala, gramofon, magnetofon, odvojene zvučničke jedinice, pa čak i 3-D zvučni uređaj). Kupci su mogli izgraditi sopstveni Hi-Fi sistem i uklopiti ga u dizajn svoje dnevne sobe.

 • Satellite 205

 • T 1000 Color

 • Automatic Cassette Radio C 201 FM

OD 1965. DO 1974. GODINE

Grundig je 1965. godine uspostavio drugu inostranu fabriku u Portugalu. Do sledeće je godine Grundig prodao ukupno 16,5 miliona uređaja širom sveta.

Televizija u boji predstavljena je 1967. godine, a Grundig je na to odgovorio sa nizom uzbudljivih proizvoda. Nova Grundig fabrika televizora započela je sa proizvodnjom 1969. godine u italijanskom gradu Roveretu, dok je sledeće godine uspostavljena nova fabrika televizora u boji i proizvodni pogon plastike u delu Nürnberga pod nazivom Langwasser.

Grundig je predstavio kompaktni kasetofon 1967. godine, a nakon toga i kasetofon za automobile. Grundig je 1969. godine svojim kupcima ponudio prvo u Evropi Hi-Fi pojačalo sa ugrađenim ekvalizatorom, koji je postao jednan od najboljih izvođača na tržištu. U ranim 70-ima postignuta su dramatična poboljšanja zvuka audio uređaja, uključujući kvadrofonsku reprodukciju stereo kanala.

Drugim velikim napretkom tih godina smatraju se kućni videorekorderi. Grundig je takođe pokrenuo radio satove sa budilnikom, sa digitalnim, umesto uobičajenim analognim ekranom, i novi Grundig radio aparat za automobil sa automatskim traženjem stanica.

Grundig GmbH postao je akcijsko društvo, Grundig AG 1972. godine. Otad je  kompanija Philips Electronics počela postupno prikupljati akcije Grundiga.

 • Compact System Studio 3000

 • Weltklang WKC 2835 VD

 • Cinema 9000

 • Video 2000

OD 1975. DO 1984. GODINE

U drugoj polovini 1970-ih ubrzano se razvija auto-radio tehnologija. Grundig je predstavio stereo sistem sa srednjetalasnom frekvencijom i VHF prijemnik, kasetofon i funkciju automatskog pretraživanja elektronskih stanica.

Grundig je 1978. godine započeo proizvodnju videorekordera u novoj fabrici u delu Nürnberga pod nazivom Langwasser. Grundig je postavio novi standard za kućne videorekordere s dvostranim kasetama koji ubrzo konvencionalne VCR uređaje i SVC kasete bacaju u zaborav.

Grundig je predstavio prvi televizijski projektor u boji u Nemačkoj, dok su se kupci Grundig radio aparata 1981. godine ujutro mogli probuditi uz radio sat koji je pričao. Druga generacija elektronskih notesa lansirana je na tržište 1982. godine.

Inovativan Grundig nastavio je sa svojom strategijom proizvodnje višefunkcionalnih sistema u video odeljenju, uz VHS videorekordere i niz uređaja i dodataka za videotekst.

Do 1984. godine Philips je dodatno povećao svoj udeo u Grundigu, a Max Grundig prepušta poslovno upravljanje kompanijom.

OD 1985. DO 1994. GODINE

Godine 1985. Grundig je predstavio novu generaciju videorekordera sa inovativnim sistemom za prikaz položaja trake u stvarnom vremenu. Grundig je takođe po prvi put predstavio satelitski TV prijemnik na međunarodnom sajmu radija i televizije.

Grundig 1986. godine na tržište donosi prvi masovno proizveden televizor u boji sa tehnologijom od 100 herca. Podrhtavanje slike na velikim ekranima postalo je stvar prošlosti i ekrani su postali mnogo veći. Ovaj Grundig TV postao je najprodavaniji, uz produženo vreme isporuke.

Godine 1988. Grundig je doprineo evropskom istraživačkom projektu sa ciljem razvijanja kompatibilnog HDTV standarda s VHS videorekorderom.

U decembru 1989. godine kompanija se sa tugom oprašta od osnivača dr. Maxa Grundiga, koji je preminuo u svojoj 81. godini.

U ranim 1990-ima Grundig se uključuje u razvoj novog zemaljskog radio sistema sa digitalnim audio prenosom (DAB). Grundig je predstavio prvi DAB pilot prijemnik 1994. godine.

Grundig je nastavio da širi asortiman proizvoda te se 1991. godine s bežičnim telefonom uključio na tržište telefonske opreme.

Godine 1993. Grundig televizor imao je novu tehnologiju, uključujući format slike 16: 9 za prenos signala te najnovije ekrane smanjene refleksije sa odbijanjem prašine koji su nudili izvrstan kvalitet slike.

U isto vreme, Grundig je predstavio sistem hotelske komunikacije ASIS koji gostima nudi uslugu, sigurnost, zabavu i informacije tokom celog dana.

Philips je 1993. godine stekao potpunu ekonomsku kontrolu nad Grundigom.

Godine 1994. Grundig je prvi u svetu predstavio bežičnu Hi-Fi kombinaciju sa infra-crvenim signalima.

 • Planatron

 • DCR 200 DAB

 • Fine Arts

 • OVATION CDS 6380 S

OD 1995. DO 2004. GODINE

Godine 1995. i 1996. Grundig je predstavio revolucionarne nove proizvode: od 3-D zvučnih sistema do televizora sa interaktivnim korisničkim interface-om i najmanjeg satelitskog prijemnika na svetu. Planatron TV s ravnim ekranom može se okačiti na zid poput slike, a koristi se za multimedijske aplikacije sa vrhunskim kvalitetom slike i zvuka. Ubrzo nakon toga Grundig je predstavio smart televizor sa pristupom internetu.

Takođe je ostvaren napredak u području digitalnih diktafona, sa novim softverom za prepoznavanje glasa pod nazivom VoiceOffice mobil koji je lansiran 1998. godine.

Godine 1997. i 1998. označile su kraj Philipsove uključenosti u kompaniju. Grundig je odustao od ovog partnerstva zbog nezadovoljavajućih performansi i pada u Philipsovoj globalnoj prisutnosti u području potrošačke elektronike.

Krajem juna 2000. godine sedište kompanije iz Fürtha se seli u deo Nürnberga pod nazivom Langwasser. Grundig u tom trenutku ulaže više od 50 miliona maraka u nove zgrade i infrastrukturu.

Grundig je još u ranoj fazi prepoznao ogroman potencijal MP3 tehnologije i postao jedan od vodećih proizvođača na tržištu. Grundig se na Svetskom sajmu potrošačke elektronike (IFA) 2001. godine predstavio sa više od 40 novih proizvoda i time zakoračio u budućnost info-zabave. Grundig televizori i DVD plejeri postavili su nove standarde tehnologije, sofisticiranog dizajna, interakcije i modularnosti u sferi kućnog bioskopa.

Auto Hi-Fi tržište nastavilo je sa napretkom. Najnoviji Grundig radio sistemi, uključujući auto navigaciju i digitalni radio, predstavljeni su 2001. godine na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Ubrzan rast troškova proizvodnje, ekstremna cenovna konfuzija na evropskom tržištu i žestoka konkurencija prisilili su Grundig AG da u aprilu 2003. godine podnese zahtev za pokretanje stečajnog postupka.

Grundigovi angažovani zaposleni uspeli su premašiti ciljeve koje su im postavili rukovodioci. Kao rezultat toga, 1. maj 2004. godine kompanija Grundig Intermedia GmbH sa sedištem u Nürnbergu započela je s radom. Nakon intenzivnih pregovora odeljenje Home Intermedia System u okviru koncerna Grundig AG spasen je, uključujući tradicionalna Grundig odeljenja za kućnu zabavu, istraživanja i razvoja te servisne aktivnosti.

Ostala odelenja u kompaniji sa dugom tradicijom takođe su preživela stečaj, te nastavljaju da nose naziv Grundig kao Delphi Grundig, Grundig Car InterMedia System GmbH, Grundig SAT Systems GmbH i Grundig Business Systems GmbH.

Poslednjih je godina Grundig nastavio predstavljati izvanredne Hi-Fi i TV proizvode sa najnaprednijim zvukom, izvanrednim kvalitetom slike i bežičnog prenosa u celoj kući. Gledanje televizije uz Grundig televizore zaista je posebno iskustvo.

 • GEBM 34000 XP

OD 2005. GODINE DO DANAS

Godine 2007. Grundig Intermedia GmbH postaje deo kompanije Arçelik A.Ş., proizvođača bele tehnike u vlasništvu Koc Holdinga, korporacije koja se našla na popisu Fortune 200 kao jedna od najvećih u svetu. Arçelik je turska kompanija s 27.000 zaposlenih i 14 različitih proizvodnih pogona u šest zemalja širom sveta. Obuhvata deset brendova koji prodaju proizvode u više od 130 zemalja: Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy i Altus.

Od 2011. do 2015. godine, Grundig je bio službeni tehnološki partner nemačke fudbalske lige, a 2013. brend je stekao prava na imenovanje Stadiona Nürnberg.

Grundig je postao jednan od vodećih svetskih proizvođača zabavne elektronike, malih električnih aparata i velikih kućnih aparata. Godine 2013. Grundig je proširio asortiman proizvoda na područje bele tehnike te je postao jedini evropski brend sa celokupnim asortimanom potrošačke elektronike.

Sedište kompanije nalazi se u Istanbulu i trenutno ima 140 zaposlenih, dok za Grundig radi ukupno 1.600 zaposlenih u više od 65 zemalja.

Današnji asortiman uključuje sve, od MP3 plejera, 65-inčnih 3D LED Grundig smart televizora, uređaja za oblikovanje kose i usisivača, pa sve do rerni, mašina za pranje sudova i mašina za veš. Grundig nastavlja da dobija vrhunske ocene od nemačke organizacije za testiranje potrošačkih proizvoda.

Grundig je usredsređen na inovaciju, kvalitet, proširenje asortimana proizvoda i nove investicije.

Jump to top